بررسی NOKIA 5800 Xpress Music
پس از سالها پافشاری بر رویه ای کلاسیک، بلاخره نوکیا هم اسیر جذابیت گوشی های تمام لمسی شد و 5800 رویای جذابی که مدتها پیرامون آن صحبت می گردید، اینک جامه واقعیت به خود پوشید. با ما در نگاهی دقیق و موشکافانه به تمامی بخش ها و قسمت های این گوشی زیبا همراه شوید.
مدل و نام | Nokia 5800 XpressMusic |
ابعاد | 15.5×51.7×111 میلی متر |
وزن | 109 گرم |
صفحه نمایش | 3.2 اینچ |
640×360 پیکسل | |
قابلیت نمایش 16 میلیون هزار رنگ | |
دفترچه تلفن | نامحدود بسته به حافظه داخلی |
کارت حافظه+حافظه داخلی | Micro SD+128MB RAM+81MB |
ارتباطات | GSM چهار بانده+GPRS+EDGE+3G+Bluetooth |
سیستم عامل | Symbian OS v9.4, Series 60 rel. 5 |
پردازنده | ARM11 با فرکانس 369مگاهرتز |
وضوح دوربین | 3.15 مگاپیکسل با قابلیت اتوفوکوس |
حداکثر وضوح فیلمبرداری | VGA با 30 فریم در ثانیه |
ظرفیت باتری | 1320mAh |
بدون شک یکی از دلائل اصلی در طراحی 5800 و یا بهتر است بگوئیم تغییر نگرش نوکیا به این سمت بازار، حضور موفق شرکت هایی همچون سامسونگ و ال جی و ستاره ای به نام Apple iPhone است که تعریف رایج از گوشی های موبایل را برای همیشه تغییر داد بطوریکه در حال حاضر تقریبا برندی را نمی توان یافت که حداقل یکی دو نمونه تمام لمسی نداشته باشد. البته این ماجرا برای نوکیا بسیار دیرتر از آنچه انتظار می رفت آغاز گردید که این خود به تنهائی در افت محبوبیت و از دست دادن چند درصد از سهم فروش این شرکت تاثیر داشت. یکی از عوامل اصلی بی علاقه گی نوکیا در تولید این نوع گوشی ها را می توان موفقیت خانواده سری N دانست جائیکه نوکیا با دست نخورده نگه داشتن مشخصات اصلی این گروه پس از N95 زحمت چندانی برای تولید گوشی های بعدی این گروه به خود نداده و در اکثر اوقات سخت افزارهای یکسان را در قالب طراحی های نزدیک به هم و زیر نام های مختلف به بازار ارائه می نمود. همین به دور افتادن از بازار و فراموش کردن نیازهای فعلی کاربران یکی از عواملی بود که سامسونگ را چند درصد بیشتر به نوکیا نزدیک نمود. اما اینک و بلاخره پس از مدتها نوکیا نیز پیغام بازار را به روشنی دریافته است و در شرایطی که 5800 بعنوان اولین نمونه تمام لمسی و سنت شکن ترین محصول نوکیا در 2 سال گذشته اینک به بازار ارائه شده است دیگر مدل های در راه این شرکت نیز تغییرات فراوانی به خود دیده اند که از آن میان می توان به 6260Slide بعنوان اولین مدل نوکیا با قابلیت های بالا (دوربین 5 مگاپیکسلی، GPS، Wi-Fi، حافظه بالا و...)، اما بدون سیستم عامل و 6208c بعنوان اولین گوشی لمسی بدون سیستم عامل اشاره کرد.
تغییرات در قالب یک گوشی جدید از همان ابتدا و قبل از در دست گیری گوشی مشخص می گردد جائیکه جعبه محتویات 5800 یکی از پر بار ترین نمونه هایی ست که از تاکنون از نوکیا منتشر شده است در اینجا بجز اجزای همیشگی و استاندارد، چندین ابزار کاربردی دیگر مشاهده می شود که کارت 8 گیگابایتی Micro SD در کنار خروجی TV از مشهود ترین آنها به حساب می آید. به رسم اکثر گوشی های نمام لمسی کیف نگهداری با کیفیتی به همراه گوشی عرضه شده که بر زیبائی های آن کاملا افزوده است. از دیگر موارد موجود در جعبه 5800 که البته با توجه به منطقه جغرافیائی گوشی متفاوت خواهد بود Stand رو میزی دستگاه است که جلوه دوچندانی در هنگام قرار گیری دستگاه بروی سطوح صاف به آن می بخشد. ریموت دو تکه ای با امکان جدا گردیدن هدست و اتصال هر نوع هدست دلخواه که از ظاهری مشابه با نمونه های جدید سری N برخوردار است دیگر قطعه مهم در محتویات همراه گوشی ست. یکی از جالب ترین ابتکارات نوکیا در این مدل که همواره و در تمامی تصاویر گوشی قبل از ارائه آن به بازار نیز به چشم می خورد قطعه مضراب مانندی ست که به بند اتصال گوشی متصل شده است این قطعه، در حقیقت راه حل سریع و بی دردسری ست برای لمس صفحه نمایش بدون احتیاج به خارج کردن قلم دستگاه. البته تجربه استفاده از گوشی های تمام لمسی نشان داده است که در صورت کیفیت تکنولوژی بکار گرفته شده در دستگاه بهترین و ساده ترین راه حل برای لمس کردن صفحه نمایش استفاده از انگشت است.
ظاهر 5800 در اولین برخورد نسبتا بزرگ و اندکی کم عرض به نظر می رسد ابعاد این گوشی 15.5×51.7×111 میلیمتر است که با اینکه از لحاظ ارتفاع با نمونه ای چون Samsung i900 تقریبا برابر است اما از لحاظ عرضی بسیار باریک تر طراحی شده است (چیزی بیش از 5 میلیمتر). وزن این گوشی اما در میان تقریبا تمامی رقبای این کلاس نمونه ای بی نظیر است چرا که با وزنی تنها معادل 109 گرم از اکثر مدل های تمام لمسی سبک تر است. بدنه گوشی تقریبا بطور کامل از پلاستیک ساخته شده است که این در کاهش وزن دستگاه تاثیر فراوانی دارد استفاده از پلاستیک براق در اکثر قسمت ها ماندن اثر انگشت پس از اولین تماس با آنها را تضمین می کند. نوار آبی یا قرمز رنگ احاطه کننده دورتادور گوشی که بجز بخش بالائی سایر قسمت ها را در بر گرفته است از مواردی ست که نسبت 5800 با خانواده XpressMusic را به نمایش می گذارد. صفحه نمایش 3.2 اینچی مهمترین قسمت موجود در 5800 است این صفحه نمایش بعلت کاهش شدید عرض بصورت واید طراحی شده است و تنها نیم نگاهی به یک 3.2 اینچی دیگر مثل Samsung i900 کافی ست تا تفاوت های یک صفحه نمایش واید با یک نمونه معمولی را دریابیم. وضوح در نظر گرفته شده برای این صفحه نمایش 640×360 پیکسل است که پس از چند مدل فراموش نشدنی مثل E90، عنوان یکی از بالاترین رزولوشن های نوکیا را نیز به خود اختصاص می دهد. کیفیت صفحه نمایش و تجمع پیکسلی بکار گرفته شده در آن در حدی ست که آن را می توان با بزرگانی همچون iPhone نیز مقایسه کرد. میزان رنگ های به نمایش درآمده توسط این صفحه نمایش 16 میلیون رنگ است. اما در کمال تعجب بزرگترین نقطه مثبت نوکیا در ساخت صفحه نمایش یعنی میزان خوانائی آن در محیط های خارجی، در 5800 به یکی از ضعف های آن بدل شده است بطوریکه میزان خوانائی این قسمت در نور مستقیم خورشید بطرز چشمگیری افت می کند و با اینکه همچنان می توان چیزهای در آن مشاهده کرد ولی به هیچ عنوان به Apple iPhone در این زمینه حتی نزدیک نیز نمی گردد. فناوری لمسی بکار گرفته شده در این صفحه نمایش از نوع مقاومتی ست که همانند همیشه امکان لمس با هر نوع وسیله نوک تیز را امکان پذیر ساخته و البته خبری از Multi Touch در آن نیست. از دیگر امکانات این صفحه نمایش ویبره تائید لمس صفحه نمایش با امکان تنظیم سه سطح قدرت مختلف می باشد. چرخش اتوماتیک تصویر به لطف شتاب سنج داخلی و غیر فعال کردن صفحه نمایش با نزدیک کردن آن به صورت در هنگام برقراری تماس به کمک سنسور تقارب از دیگر مواردی ست که در ساختار این بخش جای گرفته است.
بالای صفحه نمایش اسپیکر برقراری تماس در مرکز و دوربین دوم تماس های ویدئویی در کنار دو حسگر تنظیم نور صفحه نمایش و سنسور تقارب در گوشه سمت راست جای گرفته اند. در پائین این بخش و درست در زیر دوربین دوم، آیکون مربع شکلی دیده می شود که عدم وجود کوچکترین برجستگی در آن، ذهن کاربر را از وظیفه ای که برای آن در نظر گرفته شده کاملا منحرف نموده است. این آیکون مربع شکل که در حقیقت یک کلید لمسی کوچک است میانبر جدید نوکیا در گوشی های سری XpressMusic می باشد که به Media Key معروف بوده و پیش از این نمونه ای از آن را در 5320 نیز مشاهده کرده بودیم. با لمس این کلید منوئی حاوی میانبرهای مولتی مدیائی و اینترنتی گشوده می شود که بسیار کاربردی می نماید.
در زیر صفحه نمایش سه کلید برجسته و کاملا کشیده دیده می شوند که شامل دو قلوهای سبز و قرمز برقراری و رد تماس و کلید ورود به منوی اصلی در مرکز می باشد. از وظایف تکراری در نظر گرفته شده برای کلید ورود به منوی اصلی، فعال سازی Task Manager است که همانند همیشه با فشردن و نگه داشتن این کلید احضار می گردد.
طراحی سمت چپ دستگاه یکی از جالب ترین و سوال برانگیز ترین موارد در رابطه با 5800 است در اینجا و در دو بخش چسبیده به هم دو شکاف جداگانه برای جایگذاری کارت حافظه Micro SD و سیمکارت وجود دارد که هر دو بوسیله دو قطعه پلاستیکی محافظت می گردند اما این طراحی همانطور که با اولین نگاه احتمالا به آن فکر کرده اید، این تصور را در کاربر بوجود می آورد که امکان خارج ساختن سیمکارت در هنگام روشن بودن گوشی وجود دارد (چیزی شبیه به Hot Swap)، که البته باید گفت که خارج ساختن سیمکارت در 5800 نه تنها آنگونه که به نظر می رسد ساده نیست بلکه در نوع خود یکی از مشکل ترین راه های ورود و خروج سیمکارت به حساب می آید، تا جائیکه نوکیا راه خارج ساختن سیمکارت را بطور نمایشی در پشت کاور باتری به تصویر کشیده است. ماجرا از این قرار است که برای خارج کردن سیمکارت نه تنها باید کاور باتری و خود باتری را خارج کرد (و طبیعتا گوشی را خاموش نمود)، بلکه برای این کار استفاده از قلم نوک تیز دستگاه نیز تقریبا اجباری ست جائیکه از این قلم برای هل دادن و خارج کردن سیمکارت استفاده می شود.
موارد موجود در سمت راست گوشی را به راحتی می توان حدس زد در اینجا و در بالاترین قسمت Rocker تغییر صدا قرار گرفته و در بخش میانی اسلایدر قفل صفحه نمایش دیده می شود. دیگر المان همیشگی این بخش، یعنی شاتر دو حالته دوربین نیز در پائین ترین قسمت جای گرفته است نگاهی دقیق تر به این قسمت دو اسپیکر استریوی کوچک در بالا و پائین و قلم نسبتا بزرگ دستگاه در بخش پائینی را نمایان می سازد. یکی از جالب ترین نکات در رابطه با قلم دستگاه تعبیه محل جایگذاری آن در کاور پشتی گوشی ست بطوریکه با جدا کردن کاور باتری، قلم دستگاه نیز به همراه آن جدا می گردد.
بالای گوشی به سبک دیگر XpressMusic ها از المان های مهم و کاربردی پوشیده شده است در اینجا گذشته از محل اتصال شارژر، پورت 3.5 میلیمتری اتصال هدست و پورت Micro USB قرار دارند که این آخری به یک پوشش پلاستیکی جهت محافظت مجهز شده است. کلید Power دیگر کلید حاضر در بالای گوشی ست که کاملا هم سطح با بدنه طراحی شده است. در پائین گوشی نیز میکروفون برقراری تماس و محلی برای جدا کردن کاور پشتی دیده می شود.
طراحی پشت گوشی کاملا ظریف و هنرمندانه صورت گرفته است در اینجا از همان خطوط موجداری استفاده شده است که پیش از این در چند نمونه سری N نیز مشاهده شده بود با این تفاوت که این بار با ایجاد کنتراست میان این خطوط و رنگ بدنه تاکید بیشتری بروی آنها صورت گرفته است. دوربین موجود در 5800 یک نمونه 3.15 مگاپیکسلی ساخت کارل زایس است که در کنار خود دو فلش LED کوچک نیز می بیند. با کنار زدن کاور این بخش، باتری 1320mAh گوشی ظاهر می شود که بصورت وارونه در جای خود قرار گرفته است. این باتری که از زمان های رسمی 406 ساعت در حالت Stand-by و 8 ساعت و 45 دقیقه در هنگام مکالمه برخوردار است، در دنیای واقعی و در یک استفاده متوسط حداکثر تا 3 روز پاسخگوی کاربر خواهد یود، دوام این باتری در پخش مداوم موسیقی به رقمی نزدیک به 33 ساعت می رسد و در پخش ویدئو نیز حداکثر تا 4 ساعت 50 دقیقه دوام دارد که این اعداد در قیاس با نمونه ای چون N85 با اینکه در پخش موسیقی چیزی بیش از 7 ساعت بهتر می باشد ولی بعلت استفاده از یک صفحه نمایش بزرگ و عریض، در پخش ویدئو نمونه ضعیف تری ست چرا که باتری N85 چیزی در حدود 5 ساعت و 30 دقیقه در پخش ویدئو دوام دارد. در مورد GPS نیز برتری با N85 است جائیکه دوام باتری 5800 برای اتصال مداوم به GPS در حدود 3 ساعت و 40 دقیقه است و N85 در حدود 4 ساعت و 10 دقیقه در این حالت دوام دارد.
کنجکاوی در مورد 5800 با روشن کردن آن به اوج می رسد چرا که این اولین تلاش نوکیا برای وارد نمودن اینترفیس لمسی به حوزه S60 ست و این دلیل راضی کننده ای برای نگاهی دقیق به جزئیات این پوسته است. نامی که نوکیا برای این سیستم عامل جدید انتخاب کرده است Symbian S60 5th Edition v.9.4 است که علیرغم نام طولانی خود عملا تفاوت چندانی به جز بزرگتر شدن آیکون ها و امکان لمس آن ها در آن ایجاد نگردیده و کاربران نسخه قبلی سیستم عامل S60 یعنی FP2 کاملا در کارکرد با این اینترفیس احساس راحتی خواهند کرد. این موضوع البته نهایتا به نفع نوکیا نیست چرا که با توجه به طراحی نگردیدن نسخه های قبلی S60 برای کارکرد با دست، استفاده از همان شیوه قبلی نکته مثبت چندانی در بر ندارد و شاید تنها موردی که نوکیا در این قسمت می تواند به آن تکیه کند آشنا بودن کاربران خود با کلیه زوایای این اینترفیس است جائیکه کاربر نوکیا می داند که هر Application دلخواه را در کجا جستجو کند. صفحه Stand-by یکی از قسمت های بحث برانگیز 5800 است در اینجا امکان استفاده از سه Theme مختلف وجود دارد که شامل صفحه خالی همراه با گزینه جستجو (Basic)، صفحه Application ها (Shortcuts Bar) و صفحه کنتاکت ها (Contacts Bar) می گردد. این سه شیوه نمایش که البته همگی دارای نقاط ضعف و قوت مخصوص به خودی هستند تنها گزینه های قابل استفاده در صفحه اصلی می باشند و از مواردی همچون Active Stand-by عمودی در آن خبری نیست از مشکلات پیش روی این شیوه های نمایش می توان به محدود بودن بخش قرار دادن برنامه ها و بخش کنتاکت ها به چهار عنوان، اشاره کرد که با توجه به خالی بودن بخش اعظمی از صفحه نمایش اندکی سوال برانگیز است. از دیگر موارد منفی در این قسمت عدم وجود میانبری برای فعال سازی مستقیم امکانات ارتباطی همچون بلوتوث و Wi-Fi است که در تمامی نمونه های لمسی موجود در بازار دیده می شود. البته امکان قرار دادن میانبر این دو در قسمت برنامه ها وجود دارد ولی با اینکار و با اشغال شدن دو قسمت از چهار قسمت پیش بینی شده برای این بخش تنها دو جای خالی دیگر برای برنامه های پر کاربرد وجود دارد که این خود بر محدودیت های دستگاه می افزاید. از دیگر موارد مهم در صفحه Stand-by می بایست به دو آیکون نسبتا بزرگ در زیر صفحه نمایش برای احضار صفحه کلید عددی و میانبر منوی کنتاکت اشاره کرد. منوی اصلی دستگاه بجز تغییر در شکل و ابعاد آیکون ها تغییر چندان دیگری را نشان نمی دهد و همچون قبل Gallery، منوی پیام ها، Applications و منوی Setting در آن به چشم می خورد. آیکون های موجود در این قسمت به دو فرم ماتریسی 4×3 و بصورت لیست قابل نمایشند و گردش اتوماتیک تصویر در کلیه منوها و زیر منوهای این قسمت قابل انجام است (در واقع تنها بخش هایی از اینترفیس که چرخش اتوماتیک تصویر برای آنها در نظر گرفته نشده است صفحه Stand-by و اینترفیس عکاسی ست). یکی از پایه ای ترین موارد طراحی شده برای گشودن منوهای مختلف در این پوسته اجبار در Double Click در گشودن قسمت های مختلف است بطوریکه با یک ضربه بروی یک آیکون آن آیکون Highlight شده و با ضربه بعدی گشوده می شود این شیوه با اینکه با تجریه کاربران در ویندوز مطابقت دارد ولی تا بحال در هیچ نمونه لمسی دیگری بکار گرفته نشده است و این به هیچ عنوان نکته مثبتی برای نوکیا محسوب نمی گردد. از دیگر موارد منفی در این اینترفیس خاصیت کاملا کند Thumb Scrolling در آن است که بر خلاف دیگر نمونه های لمسی با تاخیر فراوانی روبروست. لمس کردن کلید Multimedia بر بالای صفحه نمایش یک منوی عمودی حاوی پنج آیکون مختلف را می گشاید که شامل میانبرهای پلیر موسیقی، گالری نمایش تصاویر، سرویس OVI (این سرویس که نوکیا آن را در آگوست 2007 معرفی نمود محلی ست برای کاربران نوکیا در اشتراک موارد مختلف از عکس و فیلم گرفته تا بازی های N-Gage جالب است بدانید OVI در زبان فنلاندی به معنای "در" است)، میانبر Video Centre و مرورگر اینترنت است. Task Manger سیستم عامل که میانبر آن در وظایف تمامی Soft-Key های سمت چپ دیده می شود نیز از لحاظ ظاهری و عملکردی کوچکترین تفاوتی با نمونه موجود در نسخه قبلی سیستم عامل ندارد. در کل و با یک دید بی طرفانه با اینکه اینترفیس موجود در 5800 در قیاس با مواردی همچون TouchWiz از سامسونگ و TouchFLO از HTC هنوز راهی بس طولانی دارد ولی بعنوان یک شروع و اولین تجربه نمی بایست بر نوکیا خرده چندانی گرقت. پردازنده در نظر گرفته شده برای 5800 همانی ست که بارها و بارها در قالب نمونه های مختلفی از N81 گرفته تا 6120، 6220 و N78 شاهد حضور آن بودیم : پردازنده تک هسته ای ARM11 با فرکانس 369 مگاهرتز که با توجه به مواردی همچون پردازش تصویر و وضوح بسیار بالای صفحه نمایش نمی تواند همانند قبل چندان سریع و موثر به حساب آید. میزان RAM دستگاه 128 مگابایت در نظر گرفته شده و میزان حافظه داخلی آن نیز در حدود 80 مگابایت است که بکمک کارت حافظه Micro SD از نوع SHDHC حداکثر تا 32 گیگابایت قابل افزایش است. به همراه دستگاه همانطور که گفته شد یک کارت 8 گیگابایتی ارائه می شود.
دفترچه تلفن موجود در 5800 عینا همانی ست که مدتهاست به آن عادت کرده ایم. همه چیز در این دفترچه تلفن شباهت کاملی با قبل دارد و تمامی عناصر کلیدی این بخش همچون عدم محدودیت در تعداد اسامی، قابلیت جستجو از روی اسم یا فامیل، اختصاص زنگ، عکس و یا ویدئوی دلخواه در اینجا نیز وجود دارد و اگر لحظه ای لمسی بودن این دفترچه تلفن را فراموش کنیم با یک کپی کامل و بدون نقص از ورژن قبلی S60 روبرو هستیم. این ماجرا در مورد منوی ثبت تماس ها با نمایش 20 تماس آخر در هر سه بخش تماس های برقرار شده تماس های دریافت شده و تماس های از دست رفته، نیز تکرار شده است.
یکی از مشکلاتی که اولین مدل های 5800 با آن روبرو گردیده بود و کار با تشکیل چندین فروم و شکوائیه کم کم شکل جدی تر به خود گرفت مشکل اسپیکر برقراری تماس این گوشی بود که در برخی مدل های اولیه صدای دریافتی را یا نامفهوم و یا بیش از اندازه بلند پخش می نمود این مشکل البته چیز چندان مهمی نبود و در نسخه های جدیدتر برطرف گردیده است. گذشته از این 5800 در برقراری ارتباط مشکلی ایجاد نکرده و صدای دریافتی و ارسالی توسط آن در سطح رضایت بخشی قرار دارد. صفحه کلید عددی دستگاه در برقراری تماس از آیکون های کاملا بزرگ و مناسبی برخوردار است که با لمس هرکدام از آنها تک ویبره ای احساس می شود. از موارد منفی در این قسمت عدم وجود شماره گیری هوشمند در این بخش است که این برای دستگاهی با صفحه نمایش لمسی یک نکته منفی تمام عیار است. قابلیت قطع صدای زنگ در هنگام دریافت تماس با برگرداندن گوشی بطور پیش فرض در 5800 تعبیه شده است و مشکلات همیشگی پیرامون این تکنولوژی یعنی عدم کارکرد آن در لحظاتی که گوشی در هنگام دریافت تماس به پشت قرار گرفته است و Resume نشدن صدای زنگ با به حالت عادی درآوردن آن، در اینجا نیز دیده می شود. صدای زنگ گوشی در سطح نسبتا مناسبی قرار دارد و با اینکه نمی توان آن را بسیار بلند دانست اما در کل از شدت قابل قبولی برخوردار است.
راه های ورود اطلاعات به گوشی همانطور که انتظار می رود شامل صفحه کلید عددی معمولی، صفحه کلید QWERTY در دو نسخه معمولی و فشرده و بلاخره گزینه تشخیص دستخط می گردد که هر کدام مزایا و معایب خود را دارند از موارد جالب در رابطه با این قسمت هنگامی ست که کاربر با صفحه کلید عددی معمولی مشغول تایپ نوشته است و با چرخش گوشی به حالت افقی انتظار لود شدن اتوماتیک صفحه کلید QWERTY را دارد، اتفاقی که عملا رخ نداده و این بار صفحه کلید عددی در حالت افقی به نمایش در می آید و برای دسترسی به صفحه کلید QWERTY می بایست آن را از منو احضار نمود.
برای دستگاهی با عنوان XpressMusic مطمئنا موسیقی یکی از مهمترین کانون های توجه محسوب می شود و از این رو مشاهده تغییرات فراوان در این بخش امری ست که طبیعتا انتظار آن می رود که البته واقعیت چیز دیگری ست و درست همانند اکثر قسمت های گوشی، Music Player دستگاه چه از لحاظ ظاهری و چه از لحاظ عملکردی دقیقا همانی ست که در ورژن قبلی این سیستم عامل دیده شده بود. عمده تغییرات قابل ذکر در این قسمت به مبحث لمسی گردیدن کنترلر ها و موارد ظاهری محدود می گردد. همانند قبل پلیر قابلیت دسته بندی خودکار محتوا بر اساس فاکتورهایی همچون نام خواننده، نام آلبوم، نوع آهنگ و... را داشته و امکان ساخت Playlist های مختلف در آن وجود دارد. تمامی موارد دیگر این بخش کاملا تکراری بوده و از صحبت کردن در رابطه با آن پرهیز مینمائیم. صدای خروجی 5800 از لحاظ کیفیت در سطح بسیار بالائی قرار دارد و از این لحاظ آن را از محصولی همچون N81 نیز می توان کاملا برتر دانست. پخش کننده ویدئوی دستگاه نیز امتیاز چندانی در این بررسی کسب نمی کند این پخش کننده که تنها در حالت افقی قادر به کارکرد است هیچکدام از Codec های با کیفیت DivX و XviD را پشتیبانی نمی کند و با اینکه این مشکل در ورژن های قبلی این سیستم عامل با نصب پخش کننده های جداگانه مرتفع می گردید اما در حال حاضر بدلیل موجود نبودن اینگونه برنامه ها برای این نسخه از Symbian تنها گزینه پیش روی کاربر بسنده کردن به فرمت MP4 در این بخش است. البته نرم افزار جداگانه همراه گوشی امکان تبدیل نمودن تمامی فرمت ها به حالت و وضوح قابل پشتیبانی توسط گوشی را دارد ولی این کار با اینکه بسیار راحت صورت می گیرد در نهایت منجر به کاهش کیفیت و اصطلاحا ایجاد Pixelation در تصویر می گردد. رادیوی FM با پشتیبانی از RDS و جستجوی خودکار از قسمت های تغییر یافته و زیبای بخش مولتی مدیائی محسوب می شود. مرورگر فایل موجود در گوشی از عملکرد درخشانی برخوردار است و در آن تقریبا هرگونه عملیات قابل تصور، بروی فایل ها و فولدر ها صورت می گیرد این بخش که بازهم به قبل شباهت فراوانی دارد کارهایی از قبیل، کپی، جابجائی، حذف، تغییر نام و یا حتی قرار دادن Password بروی کارت حافظه را به براحتی در اختیار کاربر قرار می دهد.
گالری نمایش تصاویر برخلاف سری N از پوسته گردنده برخوردار نیست و تصاویر وجود در آن بصورت Thumbnail در یک چینش ماتریسی جای گرفته اند. این اینترفیس که از معدود قسمتهایی ست که قابلیت Thumb Scrolling در آن دیده می شود، در کل از سرعت و عملکرد مناسبی برخوردار است و هرچند قابلیت های مهم ورژن قبلی سیستم عامل همچون اسلاید شو های پیشرفته همراه با گزینه های فیلترینگ در آن دیده نمی شود اما کار خود را به خوبی انجام می دهد.
دوربین 3.15 مگاپیکسلی موجود در 5800 برخلاف ظاهر نیمه حرفه ای و انتظاری که شنیدن نام کارل زایس در کاربر ایجاد می کند به هیچ وجه در سطح یک گوشی High-End عمل نمی کند این دوربین که به دو فلش LED مجهز گردیده است شباهت دوری با دوربین موجود در N78 دارد. با فشردن کلید شاتر جانبی پس از حدود یک ثانیه اینترفیس دوربین احضار شده و در کل پس از تقریبا 4 ثانیه، دوربین آماده کار می گردد. ظاهر منوئی این قسمت بطور کامل دچار تغییر شده است و در آن بجز چند آیکون کوچک در گوشه سمت چپ صفحه نمایش تنها سه کلید عمده مشاهده می شود که شامل کلید ورود به تنظیمات، کلید فعال سازی فلش و یک کلید لمسی شاتر است که با توجه به موجود بودن نمونه فیزیکی و این واقعیت که این کلید مجازی قادر به ایجاد دقیق فوکوس اتوماتیک نیست، جزء کاملا زائدی به حساب می آید. تنظیمات موجود در منوی Setting شامل موارد فراوانی می گردد که از آن میان می توان به White Balance، گزینه های متفاوت Scene Mode، افکت های رنگی، تنظیمات ISO و Sharpness اشاره کرد. یکی از بزرگترین غایبان این بخش که جای خالی آن به شدت احساس می شود گزینه Geo-Tagging در ثبت جغرافیائی تصاویر به کمک گیرنده داخلی GPS است که بلا استثنا در تمامی رقبای کوچک و بزرگ این دستگاه که به GPS مجهزند دیده می شود. کیفیت تصاویر گرفته شده توسط این دوربین به هیچ عنوان چیزی نیست که از یک لنز کارل زایس انتظار داریم و میزان نویز در تصاویر و عملکرد دوربین در نمایش جزئیات، 5800 را در میان دیگر 3 مگاپیکسلی ها به یک بازنده تمام عیار بدل کرده است. فیلمبرداری این دوربین با وضوح VGA و با 30 فریم در ثانیه صورت می گیرد که برخلاف قابلیت عکاسی، از کیفیت و درخشندگی بالائی برخوردار است. تصاویر این دوربین با فرمت MPEG-4 ثبت گردیده و در حین فیلمبرداری می توان هر دو فلش LED را نیز روشن نگاه داشت.
گیرنده داخلی GPS یکی دیگر اجزای مهم در ساختار 5800 است این بخش از نسخه لمسی نرم افزار Google Maps 2.0 استفاده می کند و در زمانی کمتر از 2 دقیقه به ماهواره متصل می گردد. صفحه نمایش بسیار با کیفیت دستگاه از مهمترین عوامل موفقیت گیرنده GPS در 5800 می باشد. بدلیل تازه بودن سیستم عامل این گوشی هنوز برنامه های GPS پیشرفته برای آن در دسترس نیست ولی مطمئنا در چند ماه آینده عناوین بسیاری برای این مدل ارائه خواهد شد.
ارتباطات تلفنی در 5800 از طریق چهار فرکانس GSM و دو فرکانس HSDPA تامین می گردد و گزینه های اتصال پر سرعت آن نیز شامل هر چهار تکنولوژی EDGE، HSCSD، GPRS و 3G می گردد. Wi-Fi و بلوتوث نسخه 2.0 دیگر گزینه های ارتباطی 5800 در برد کوتاه را تشکیل می دهند.
Nokia 5800 XpressMusic تغییر رویه ای ست که نوکیا در نهایت جسارت به آن اقدام کرده است امری که در آینده نزدیک بدون شک سکوی پرتاب بلندی برای این غول دنیای موبایل خواهد بود.